Kyrkans inventarier.
Under kapellets första decennier var inredningen tämligen spartansk. Efter en rad genomgripande restaureringar bland annat 1913,1932 och 1952, hjar kyrkan alltmer fått sitt nuvarande smakfulla utseende.
Altarmålningen utfördes 1913 av konstnären Otto Wretling, Umeå. Samme konstnär har även medverkat i övrigt målningsarbete i samband med restaureringen 1932. Altarmålningen som föreställer Kristus på korset, är målad med utsikt över Kalvträsket och Svartån med det blånande Vitberget i bakgrunden. Tidigare pryddes altaret av tavlan ”Ecce Homo”, som numera hänger i sakrestian.
Kalvträsk kyrkas äldsta kyrksilver, en kalk med ornamenterad fot och en patén i nysilver härstammar från kyrkans byggnadsår. Kalken bär inskriptionen "Till bönhuset i Kalfträsk av bonden Anders Gustaf Lindberg och hustru Anna Agatha Andersdotter i Granträsk 1889".
I kyrktakets mitt hänger en sexkantig ljuskrona av hamrat järn med 24 ljuspipor. Ljuskronan anskaffades i samband med restaureringen 1913 och var länge den enda ljuskällan till dess elektrisk ström installerades 1917.
Som kuriosum kan nämnas att ovan nämnda ljuskrona den 12 februari 1922 höll på att åstadkomma en smärre katastrof mitt under pågående gudstjänst. Elströmmen till kronan tycks ha varit primitivt monterad med en löst hängande kabel fäst vid överdelen av altartavlan. Prästen stod vid altaret vänd mot församlingen för att läsa välsignelsen, när ljuskronan plötsligt lossnade och föll med en duns i golvet. Via elkabeln drog den samtidigt med sig altartavlans överdel, som rasade ner på prästen. Som genom ett under kunde den överump- lade prästmannen krypa fram oskadd ur bråten, endast med riven prästkappa. Hade denne stått vänd mot altartavlan, kunde denna vintersöndag ha fått ett mera ödesdigert slut. Den tjänstgörande prästen var Kalvträsks förste komminister Anders Herbert Lindqvist.
Du måste vara medlem i kalvtrask för att lägga till kommentarer!
Gå med i kalvtrask