Den 18 februari 1939, på dagen när femtio år efter att den första gudstjänsten hölls i Kalvträsk kyrka, togs ett nybyggt församlingshem i bruk. Tidigare användes en sal på folkskolan som samlingslokal för ungdomskretsen, missionsförsäljningar och andra möten. Initiativtagare till församlingshemmet var dåvarande komminister Elmer Andersson och Kalvträsk kyrkliga ungdomskrets. Med ett insamlat startkapital på 100:85 kronor började ungdomskretsen planera bygget. En större AK-barack från Renån, strax söder om Lubboträsk, inköptes och flyttades till Kalvträsk. Ritningarna på det nya församlingshemmet gjordes av F. V. Forsgren i Åsträsk. Tack vare bidrag från Robertsfors AB, enskilda församlingsbor och ett stort antal fria dagsverken kunde bygget genomföras under åren 1937-38. Församlingshemmet har senare genomgått en renovering och utbyggnad (1966).
Under de första decennierna fördes även diskussioner om ett ytterligare kyrkbygge i Åsträsk. Den förväntade expansionen efter järnvägens tillkomst blev inte så stor som man hoppats, varför planerna på kyrkbygge aldrig kom att förverkligas. Däremot byggde EFS ett bönhus, som numera även används av Svenska kyrkan.
När Kalvträsk församling bildades 1919 omfattade församlingen 1.321 personer. Invånarantalet var relativt stabilt fram till 1950- talet. De senaste decenniernas strukturomvandling av skogs- och jordbruket har dock kraftigt reducerat invånarantalet. I början av 1980- talet omfattar Kalvträsk församling endast omkring 300 invånare.
Du måste vara medlem i kalvtrask för att lägga till kommentarer!
Gå med i kalvtrask