Kyrkans dopfunt härstammar från 1917 och är utformad i samma stil som predikstolen. Dopfunten är tillverkad av Gustaf Söderström, Kalvträsk.

Längst bak i kyrkorummet hänger numera den första kyrkklockan från 1892. Den används i dag i samband med Allhelgonafirandet. Med frivilliga medel anskaffades redan 1893 en ny och större kyrkklocka, sedan sprickbildning hade uppstått i den ursprungliga.

Kyrkorgeln tillhör kyrkans äldsta och kanske förnämsta föremål. Orgeln är ursprungligen byggd 1839 av orgelbyggaren Pehr Zacharias Strand, Stockholm. Orgelverket har 7 stämmor. Orgeln har tidigare varit placerad i Burträsk gamla kyrka, som sedermera brann 1945. Vid en renovering 1903 fick Burträsk kyrka en ny orgel. Kalvträsk- borna som hittills fått klara sig med s. k. uppsjungare, anhöll därför att få överta den gamla orgeln. Den kasserade orgeln värderades av allt att döma inte särskilt högt av det samtida kyrkorådet. I sitt protokoll där man tillstyrker Kalvträskbornas begäran, ställs villkoret för övertagandet, att de "själva bekosta flyttning och uppsättning, för så vitt den anses vara värd kostnaderna att förflytta den".

Den flyttade orgelns öde var dock ännu inte slutdiskuterat. I Kalvträsk planerade man 1919 att byta orgeln mot en ny. En insamling igångsattes bland församlingsborna och en ny pedalorgel av märket J. P. Nyström anskaffades. Den gamla Strand-orgeln räddades dock från rivning tack vare ett framsynt beslut i kyrkostämman. Där beslöts att den gamla orgeln inte fick rivas förrän den nya orgeln utprovats ordentligt. Den nyförvärvade orgeln visade sig vara en krisvara som inte höll måttet, varför den gamla åter togs i bruk. Strandorgeln har sedan genomgått ett flertal restaureringar och konserveringar och betraktas allmänt idag som en av de allra förnämsta orgelverken inom Luleå Stifts kyrkor. I Einar Ericis omfattande inventering av svenska kyrkorglar, får Kalvträsk kyrkorgel betyget "i klangligt hänseende förnämlig".

Därmed tackar jag Sture Lundberg och Leif Johansson (Stening) för denna fina skrift och hoppas att den talat till en del intresserade läsare.

Visningar: 157

Kommentera

Du måste vara medlem i kalvtrask för att lägga till kommentarer!

Gå med i kalvtrask

Kommentar av Anton Rosendahl den 19 April 2012 kl. 22.40

Som relation till dina berättelser om Kalvträsk kyrka kan jag dela med mig av en historia rörande kyrkan som jag hittade i Kalvträsk församlingsbok (1919-1933). För övrigt mycket intressant läsning om Kalvträsk kyrka, det du har skrivit Claes-Olav!

"År 1922 söndagen den 12 februari inträffade i Kalvträsk kapell under pågående högmässogudstjänst ett intermezzo, som nu avlöpte med blotta förskräckelsen utan att vålla någon skada. En över mittelgången sittande ljuskrona av hamrat järn föll med ett väldigt skrammel i golvet och drog ned överdelen till altaret ned en över altaret anbragt elektrisk ledningstråd, dock utan att skada den vid altaret just tjänstgörande prästen, vilken till församlingens glädje oskadd men med en riven kappa kröp fram under det nedramlade trästycket."

© 2025   Created by Claes-Olav Bohman.   Drivs med tekniken bakom

Rapportera en händelse  |  Användarvillkor