Kalvträsk samhälle synes för närvarande stå i blickpunkten evad det gäller avfolkningsproblemet. Jag ämnar dock ej orda i detta de­likata ämne. Men i detta samman­hang kan det möjligen vara av intresse med en återblick på 1800- talets Kalvträsk, eller rättare de profiler som bidrog till att forma samhället. Alltså!

Gustav Lundström (Gusta Orsa) var far till nära dussinet barn där­av fem söner, storväxta, robusta kämpagestalter som kunde likna åskväder när de påverkades av den svenska nektarn. Den äldre brodern, Oscar, lugn, sansad och respektingivande, fick nog ibland spela rollen av medlare när tem­peraturen steg oroväckande hos bröderna. Han uppnådde en hög ålder, skötte sitt jordbruk, körde timmer — och ställde upp med sin gamle timmerdragare vid en trav­tävling nere på sjön. Och skriv upp att det blev applåder, när åttifyraåringen gick i mål med sin tjugufyraårige travare!

Augustinus Lundström, hem­mansägare i byns sydöstra del, ha­de fem söner som likt med sin far representerade ett längdmått av 185 —200 cm. Det gängse talet om "småburträskarna" var sålunda ej tillämpligt på denna familj. Augus­tinus var idealist och blev även en aktiv medlem av IOGT när en loge omsider bildades i byn. Han var även i viss mån en ordningens upprätthållare ehuru utan laga befo­genhet. Den skäggprydda resliga kämpagestalten var ju också gans­ka respektingivande. Han fördömde spritmissbruket och aktade icke för rov att handgripligen avstyra fö­rekommande gräl om ingenting.

Karl Johan Lundström, bror till Augustinus, var både bonde och inspektor under Sandviks domvärjo. Han var, enligt egen utsago, en plikttrogen bolagstjänare och "stod alltid på bolagets sida".

Pär Söderström, ägare till ett stort hemman i byns centrum, ha­de sex barn, mest pojkar. Fastig­heten övertogs efter hans bortgång av sonen Petrus som välsignades med 14 telningar och därmed slog byns alla rekord.

Visningar: 372

Kommentera

Du måste vara medlem i kalvtrask för att lägga till kommentarer!

Gå med i kalvtrask

Kommentar av Claes-Olav Bohman den 21 Januari 2013 kl. 10.07

Tack för denna resultatgivande diskussion. Vi satte nästan deltagarrekord igår. Egentligen behöver jag inte säga mer eftersom Ove sammanfattade allt på pricken i föregående inlägg. Det var länge sen jag skådat en log som från den igår. Kanske bådar det gott...???

Kommentar av Vivi-Anne Fredriksson den 20 Januari 2013 kl. 22.25

Ja nog bör den vara öppen. Om man då lägger ut något, som man vill att många som inte känner till Kalvträsk skall läsa så är det ju bara att så många som möjligt klickar på gilla och dela Man kan ju ändå rikta inläggen till vissa personer om man så vill. Man kan välja mellan Offentlig, vänner och speciellt inbjudna.

Kommentar av Björn Bergström den 20 Januari 2013 kl. 22.01

Hmm jag tycker nästa att den får vara öppen, fast det beror vad vi vill den ska framhäva, ska den marknadsföra Kalvträsk är det ingen hit om den är sluten, tycker ning funkar bra som en sida för oss med anknytning till Kalvträsk. Men vi får väl diskutera fram detta.

Kommentar av Anton Rosendahl den 20 Januari 2013 kl. 15.58

Facebook-sidan ska väl vara en sluten grupp, endast för oss med anknytning till Kalvträsk?

Kommentar av Björn Bergström den 20 Januari 2013 kl. 15.53

Ja men då fixar jag en FB-sida för Kalvträsk. Den får heta "Kalvträsk". Något mer eller räcker det?

Kommentar av Vivi-Anne Fredriksson den 20 Januari 2013 kl. 12.47

Att lägga upp en Facebooksida vore bra. Båda sidorna behövs.

En Facebooksida kan ju användas för att marknadsföra Kalvträsk också.

Jag testade och la ut bilder på Rubens Barn på Facebook i dec. och det gav stort gensvar. Nästan alla dockorna blev sålda.

Kommentar av Claes-Olav Bohman den 20 Januari 2013 kl. 10.38

Det är inte detta frågan handlar om. Vad jag regerar över är att de som gladeligen skriver på FB väldigt sällan skriver på vårt nätverk. Vad folk skriver bryr mig inte, det var bara ett dåligt exempel, men det är engagemanget som jag reagerar över. Det måste finnas mycket minnen och kort att visa. Om man inte vill dela med sig om det förflutna kan man skriva om framtid eller nutid. Huvudsaken är att forumet lever. Detta visar åtminstone denna diskussion vilket höjt aktivitet med flera hundra procent.

Kommentar av Kjell-Erik Lundström den 20 Januari 2013 kl. 10.23

Jag tycker att båda sidor har sin uppgift att fylla,vad som skrivs på sidorna är upp till den som skriver att avgöra om det är av intresse eller inte,det jag tycker inte vi skall sätta oss till doms över.

Kommentar av Claes-Olav Bohman den 20 Januari 2013 kl. 9.50

Jag är naiv som tror att denna sida behövs när du på FB kan tala om för hela världen att man steg upp kl 7. Man ska inte underskataa denna upplysning för det kan finnas nån som finner nyhetsvärde i detta. Denna sida är är i första hand tänkt som en kontakt mellan personer som bor och är uppvuxen här. Jag tänker inte tvinga folk att skriva då det verkar ha samma effekt som att sticka fingrarna i en väggkontakt. Dock kan jag se att dessa små inlägg höjer aktiviteten på detta forum. Sen förstår jag att inte alla är intresserade av det förflutna. Detta intresse har med ålder att göra och väcks i regel för sent. Hur många är vi inte som ångrar att vi inte pratade mer med våra föräldrar om svunnen tid.

Kommentar av Björn Bergström den 20 Januari 2013 kl. 9.21

Helt klart intressant läsning C.O. Kul att höra historier om byn. Jag kan skapa en FB-sida om Kalvträsk som länkar till ning. Då ökar vi nog intresset som O.D.P säger. Gäller att vara öppen för alla möjligheter.

© 2025   Created by Claes-Olav Bohman.   Drivs med tekniken bakom

Rapportera en händelse  |  Användarvillkor