Bygd dömd att dö?

I Kalvträsk kämpar vi med näbbar och klor med att hålla en affär igång och vid sidan av detta satsa på turism.

När det gäller Kalvträsk Handel måste jag ge en eloge till Skellefteå kommuns stöd via en väldigt sympatisk hyra. Utan stödet skulle det vara svårt att få en affär att fungera med ett underlag på 40 personer.

I byn finns en uttjänt bensinanläggning. Vi tog i detta problem och beslöt efter ett möte, där 42 personer enhälligt godtog förslaget, att genom Skelleftebränslen uppföra en ny anläggning, säkert invallad i en container.

Vi som bor i bygden ville stödja detta med egna insatser och länsstyrelsen är välvillig att stödja projektet, och kommunstyrelsens arbetsutskott i Skellefteå var positivt.

Vad händer då? Miljönämnden i Skellefteå förfogar över föreskrifter om hur man på ett enkelt sätt kan rädda det rena vattnet som i alla tider funnits i Kalvträsk.

I somras kom miljönämnden på att nu är det hög tid att bestraffa dessa fåfänga kämpar genom att besluta om ett vattenskyddsområde.

I och med detta så kunde man på ett effektivt sätt sätta käppar i hjulet i vårt bensinprojekt.

Nu har detta ärende legat där ett par månader för att mogna. Man kan skjuta en satellit till månen och få hem den igen, så man tycker att detta svåra fall skulle kunna få en lösning.
Dessutom, i ett vattenskyddsområde, är det förbjudet att borra bergvärme och Glesbygdscentret värms upp med direktverkande el. Tack för den passningen!
Ibland känns det som om motvinden blåser onaturligt kraftigt mot oss som kämpar för att hålla en bygd vid liv. Många utflyttade återvänder varje år till oss och uppskattar att vi håller samhället öppet, vårdar natur och kultur och ser till att turister kan jaga och fiska. Men hur länge orkar vi kämpa?

Claes-Olav Bohman

Kalvträsk

Svar direkt

För att säkra dricksvattnets kvalitet i Kalvträsk har Skellefteå kommun inlett ett arbete med att bilda ett vattenskyddsområde för vattentäkten.

För närvarande pågår kartläggning av områdets utbredning, storlek och verksamheter som riskerar att påverka vattnets kvalitet. Tekniska kontoret och bygg- och miljökontoret samverkar i arbetet.

I nuläget finns det inga skyddsföreskrifter för området, men i avvaktan på att de tas fram har vi en restriktiv hållning till verksamheter som kan riskera dricksvattnets kvalitet inom ett framtida tänkt vattenskyddsområde.

Eftersom det är många intressen som ska avvägas i arbetet med att fastställa ett vattenskyddsområde är det en process som sträcker sig över lång tid. Alla som berörs av skyddsföreskrifterna får möjlighet att yttra sig över dem innan beslut tas.

Vår förhoppning är att kunna fastställa vattenskyddsområdet för Kalvträsk vattentäkt under 2014–2015.

Eva Kinnvall miljöchef på bygg- och miljökontoret

Helena Jonsson sektionschef va/biogas på tekniska kontoret

Visningar: 218

Kommentera

Du måste vara medlem i kalvtrask för att lägga till kommentarer!

Gå med i kalvtrask

Kommentar av Anton Rosendahl den 4 December 2013 kl. 22.45

Kanske inte det svar du förväntat dig Claes-Olav, men din fråga framgick väl inte så tydligt heller tycker jag.

© 2025   Created by Claes-Olav Bohman.   Drivs med tekniken bakom

Rapportera en händelse  |  Användarvillkor