Byn Kalvträsk i våra hjärtan
Hur övre delen av Burträsk socken fick sin egen kyrka berättas i protokoll över byastämma hållen i Kalvträsk by den 6 oktober 1871. Stämmans ledare och protokollförare var Fredrik Lindgren i Lidsträsk som anförde följande: »Vi hava oss alla nogsamt bekant att avståndet till Burträsk är stort och således med stort besvär förenat att uppsöka församlingens kyrka, särdeles när väglaget är dåligt. Behovet av ett bönhus eller kapell på en centralare plats har blivit allt mer trängande. Vi ha sålunda samlats för att dryfta möjligheten att bygga ett sådant. Något bidrag från moderförsamlingen hava vi ej att påräkna. Ändamålet med stämman är alltså frågan om att träffa beslut om uppförande af ett så kallat bönehus i Kalvträsk by hvartill plats utses i vesternorr om byn på s. k. storliden, vilken plats skall taga sin början på sydöstra sidan om s. k. storlidändan som är tillhörig Karl Johan Lundström. Denna plats utgör 100 alnar i längd och dito i bredd och blir av byamännen uppmätt för byggnadens uppsättande och blivande begravningsplats-.
Vid frågan om byggnadssättet uppstod nog delade meningar och. tankesätt. Likväl beslöts att Rummet skulle blifva minst 25 alnar i vidd med ordentlig höjd, men om Rummet skulle byggas i rund eller annan form blev öfverlämnat till en vidare omprövning sedan, man fått rådfråga sig med någon som är vellig att åtaga sig att uppsätta denna byggnad. Alla närva-hinnas och däri deltaga efter vars och ens skyldighet vilket härigenom försäkras dag som ovan. Sedan föregående beslut blivit av alla godkänd, tillkom det vidare till— rande som finnas undertecknade tillstyrka att Bönhuset skall uppsättas Så fort som det nu kan medlägga att Bönhuset skulle sättas i korsbyggnad i form av en kyrka. Så är vidare försäkrad.Av undertecknarna var flertalet skrivkunniga. De övriga behärskade ej skrivkonsten och måste därför vidimera nanmnet med sitt bomärke. Denna generation är givetvis borta nu, ja även en senare generation har, med några undantag när, gått ur tiden.
Som framgår av bilden blev det en kyrka i rund stil. Den har under senare tid grundligt renoverats och i någon mån ändrat struktur, men där den står på samhällens högsta krön utgör den alltfort ett imponerande monument över de män söm stod bakom beslutet ätt byiga. ett. 'bönehus-.
Ernst Klasson.
Visningar: 497
Taggar:
Välkommen till
kalvtrask
Registrera dig
eller Logga In
© 2025 Created by Claes-Olav Bohman.
Drivs med tekniken bakom
Du måste vara medlem i kalvtrask för att lägga till kommentarer!
Gå med i kalvtrask