Har just avklarat morgonpromenaden runt leden och fick lite tankar. Med risk för att slå in redan öppna dörrar undrar jag, efter att ha läst de mycket intressanta skyltarna som finns uppsatta här och var, om det finns möjlighet att på ett tydligare sätt koppla historierna till de fysiska platserna som de handlar om? För en kroniskt nyfiken "utbyssare" skulle det vara fantastiskt att kunna passera en byggnad och veta att "just här så...". Och det skulle säkerligen ge krydda åt leden om turisterna visste att de passerar Bode likbod och dansloge (om jag nu förstått saken rätt).

Ett alternativ vore förstås att skylta alla hys, vilket i s f skulle upphöja er bofasta till nån form av artefakter. :-) Men alla kanske inte vill ha närsynta nyfikingar springande runt knuten..? Ett annat alternativ vore en sammanställning med foton, karta + intressant fakta kryddat med anekdoter på ett lättillgängligt ställe, t ex affären?

Det är möjligt att nåt sånt här redan finns och i s f får ni gärna tipsa fröken Tänkommanhadeentidsmaskin. Annars är jag gärna behjälplig med att praktiskt sammanställa material om ni tror att det skulle göra nytta.

Visningar: 293

Kommentera

Du måste vara medlem i kalvtrask för att lägga till kommentarer!

Gå med i kalvtrask

Kommentar av Fredrik och Jenny-Ann den 10 Juni 2013 kl. 23.29
Härligt med så mycket ambitioner! Verkar som om det egentligen bara är "angreppssättet" som måste klargöras - viljan att dokumentera finns!

Av erfarenhet skulle jag föreslå att man börjar i mindre skala, sammanställer info tex kring fastigheter och/eller för en kort infoskrift. Sedan kan detta ligga till grund för mer genomgripande arbeten. Jag bistår gärna också med en utbölings tankar om vad som skulle vara intressant att veta.

Hur gå vidare? Möte?
Kommentar av Anton Rosendahl den 10 Juni 2013 kl. 21.27

Har det gjorts någon "mall" eller något liknande, där det skrivits ner vilka "ämnen" som ska tas upp i en eventuell bok om Kalvträsk? Om inte, så är väl det någonting som bör göras kan jag tycka. Vad finns det för material för tillfället? Vad saknas? Jag hjälper som sagt gärna till, men jag antar att det är svårt för mig att vara den som organiserar hur allt ska göras, eftersom jag inte bor i byn.

Kommentar av Björn Bergström den 10 Juni 2013 kl. 0.34

Morgan skriver en bok om SK Örnvingen just nu, den blir på ca 160 sidor, inbunden och kommer att kosta SKÖ ca 7000 att trycka i 50 ex. Kommer att säljas för ca 200kr ex. Så kostnaden är väl inget problem kan jag tycka.

Däremot tror jag inte tiden finns i dagsläget att färdigställa boken, iaf nu under sommarhalvåret. Men det viktiga bör väl vara att samla information från de som fortfarande minns något från förr, om sedan boken trycks om två år gör ju mindre. Men krävs nog att någon/några med järnhand, brinnande intresse samt tid tar tag i att organisera upp hur det skall göras annars blir det som Ove säger, man träffas, pratar om vad som skall ingå, kommer in på sidospår, fikar och går hem

Kommentar av Anton Rosendahl den 9 Juni 2013 kl. 22.11

Kul att höra Ove! Om jag kan hjälpa till på något sätt så ställer jag gärna upp. Jag kan gärna skriva något kapitel till boken om det behövs, det går ju att göra på distans också.

Kommentar av Anton Rosendahl den 9 Juni 2013 kl. 21.47

Man behöver ju inte ge ut boken via ett förlag, det blir ju för dyrt. Man kan ju ge ut boken själv. Då kostar det inga 30000 kr.

Kommentar av Anton Rosendahl den 9 Juni 2013 kl. 21.43

Ljusvattnets byabok är ju dyrast av alla byaböcker i Skellefteå med omnejd. Se denna länk för prisjämförelser:

http://lokalhistoria.skelleftea.org/litteratur1.htm 

De flesta byaböcker ligger ju runt 200 kr. Det skulle jag kunna betala för en sådan bok.

Kommentar av Vivi-Anne Fredriksson den 9 Juni 2013 kl. 21.41

Det är ju också ett problem, vilken förening har möjlighet att lägga ut 30000:- till 50000:- för ryckningen och sen inte veta när eller om man får tillbaks pengarna.

Kommentar av Anton Rosendahl den 9 Juni 2013 kl. 20.25

De flesta byar består nog idag till större delen av pensionärer. I min hemby, Holmsvattnet, håller vi just nu på att ska skriva en bok eller något i den stilen och där är några pensionärer (60+) de som är mest drivande för att boken ska bli av. Vi har gjort en hemsida, där vi har lagt upp delar av det material som vi hittills har bestämt ska vara med i boken. Jag är för dåligt insatt i hur mycket material ni har till en bok om Kalvträsk, men jag får intrycket av att ni har ganska mycket material till den? Det krävs ju helt klart några eldsjälar för att en bok ska bli av, men vad är skillnaden mot t.ex. andra byar jämfört med Kalvträsk? Villvattnet skrev ju en bok för några år sedan. Gruppen som låg bakom den boken bestod ju till största delen av pensionärer. Så varför skulle inte Kalvträsk kunna skriva en bok också? Sen kan man ju dela upp skrivandet, att någon skriver om någonting som den tycker vore intressant att skriva om till exempel.

 

Även en byabok om Kalvträsk kan väl läsas av alla? Det kan ju finnas de som är allmänt intresserade av lokalhistoria som läser boken, även om de inte har någon koppling till Kalvträsk.

Kommentar av Vivi-Anne Fredriksson den 9 Juni 2013 kl. 18.50

Ja det är ju inte bara skrivandet. Man skall ju sedan bestämma upplagans storlek om upplagan blir för liten så blir ju boken så dyr att ingen vill köpa den.

Ljusvattnets byabok kostar 500:- och det är inte många som är beredda att betala detta för en bok.

Man kan visserligen komma undan billigare om man inte tar en inbunden bok. Men då finns det ju de som bara köper inbundna böcker.

Jan-Erik är ju bra på att ta fram material. Men ingen hinner ju med att skriva ner allt det han kommer med.

 

 

Kommentar av Claes-Olav Bohman den 9 Juni 2013 kl. 18.30

Om det bor 40 personer i byn så är det väl maximalt en handfull som är intresserade. Så var det då vid de träffar vi hade. Av dessa var inte alla förtrogen med datorer. För att få ihop en bok måste allt skrivas ner i filer som sparas på en dator. Det innebär ett mastodontjobb för de som skall skriva ner alla handskrivna dokument och kopior som presenteras. Du får ta vilket projekt som helst i denna by som kommer det aldrig mer än 5-6 personer till våra sianser. På detta sätt är det omöjligt att få denna by till nåt turistmål ej heller till att sammansätta en bok. Det kräver en stark ledning. Då denna by till 80% består av pensionärer så kan du ju räkna ut hur stor glödbädden är. Det måste vara ungdomar som vill att byn skall leva vidare.

© 2025   Created by Claes-Olav Bohman.   Drivs med tekniken bakom

Rapportera en händelse  |  Användarvillkor