I kväll FREDAG den 2 aug. kl. 19.00

Sommarljus. Sången – Hjärtats instrument Musikcafé med Kaya Ålander. Andakt Bettina Radler i Församlingshemmet Kalvträsk.
Kaya på återbesök i Kalvträsk från Lund. I mer än trettio år har hon arbetat som professionell frilansmusiker och körledare och hon rör sig hemtamt i de flesta genrer och musikstilar.
Kaja uppträder tillsammans med stora eller små
ensembler, eller som i församlingshemmet, ensam
till eget gitarrackompanjemang.
Genom sitt engagemang i Svenska kyrkan har
hon funnit en stor glädje i att kunna ta sin musik med in i kyrkorna. Den positiva respons hon mött från församlingar och gudstjänstdeltagare har hjälpt henne att utveckla musiken som en del av det som sker i kyrkorummet

 

Välkommen.

Visningar: 331

Kommentera

Du måste vara medlem i kalvtrask för att lägga till kommentarer!

Gå med i kalvtrask

Kommentar av Jan Fredman den 8 Augusti 2013 kl. 12.00

När jag skriver Kalvträskare, så menar jag självklart alla som fötts, lever, levt och/eller har flyttat från bygden, men du har ändå ditt hjärta kvar med kärleken till bygden. Har du vuxit upp i Lubboträsk, Sikån, Stavträsk, Åsträsk, Åsen, Moliden. Forstjärn, Nyhem, Fisktjärnliden, Janstorp, Kalvträsk, Fäbotjärn, Grantjärn, Högtjälen, Halliden, Granträsk, Gustavsberg, Lossmen, Klysterberg, Adamsgård och alla andra folkrika små ställen  inom fd. Kalvträsk församling som samlingspunkt under 1900-talet? Ja då måste du faktiskt ta ställning till om du vill engagera dig!

Flera av oss lever utflugna och utflyttade till andra kommuner, men våra nära och kära kanske finns begravda och har sitt sista vilorum på den fina kyrkogården i Kalvträsk. Låt oss ta upp kampen av respekt för våra anfäder!

Snälla, visst är ni med då det gäller upproret mot Riksdagen och dumblinda centralbyråkrater!?
Innan jag/vi sätter igång något, så krävs det ett gensvar från var och en av er, som finns i detta nätverk
http://kalvtrask.ning.com/profiles/blog/show?id=2887262%3ABlogPost%...

Tänk till en stund och ge sedan ditt svar i detta forum.
Så enkelt är det faktiskt att stoppa eller dra igång något nytt och fräscht, som har en doft från vår egen omgivande natur.

Om en majoritet är pessimister, jaja, då får vi väl ge upp utan strid.
Om en majoritet inte vill ge upp sina rättigheter, ja då blir det kamp, var så säker!

 

Kommentar av Jan Fredman den 8 Augusti 2013 kl. 10.32

Kom igen nu Kalvträskare! Visst har ni lite "facking energi" att komma med!?

Till att börja med:

Finns det några som brukar ropa högt vid olika samlingar och gör minst?
Finns det några, som verkligen vill ta en fajt på riktigt med de krafter, som håller på att släcka ner en stor del av landsbygden, där du och jag har våra rötter?

Jag blev mycket glad över att få ett personligt brev från en genuin Kalvträskare nu på morgonen!

Som jag ser det och säkert du också, så få vi säkert vänta på att vår Heléna Lindahl, Centerpartiet, riksdagsledamot kommer med sitt svar på mina frågor.

Det som känns mest lustfyllt just nu, det är att vi skulle starta igång ett FOLKLIGT UPPROR
mot flata riksdagspolitiker, som säger sig värna om att hela Sverige skall leva och dumblinda centralbyråkrater. Våra medkämpar är givetvis alla goa människor, som lever i glesbygd med liknande villkor som Kalvträsk.

GLESBYGDSFOLK MARCHERAR MOT RIKSDAGEN OCH GÖR UPPROR MOT CENTRALBYRÅKRATER!

Det finns exempel i vår historia på, när bönder mangrant har tågat in till Stockholm och Slottet, för att visa sitt missnöje.

I Frankrike pågår just nu ett stort missnöje från äggproducenter, som anser att staten ska minska äggproduktionen med några procent. Aktionen går ut på att man kommer att krossa 100.000 ägg varje dag tills regeringen ändrar síg. Krav 1 är att regeringen anvisar en plats där alla ägg kan krossas! I Frankrike har de lång tradition sedan 1789 att demonstrera, då de skapade en revolution för frihet, jämlikhet och broderskap.

Är det inte något i närheten, som vi skulle kunna kämpa för i Kalvträsk och alla andra byar i vårt avlånga land? Är det något som ni nappar på? Vilka uppoffringar är ni beredda till?

Är din inställning "He lönsch in't!" eller är du en person, som anser att "nu har vi fått nog!"?
Två typer av människor kan vi genast se, som antingen säger:

1) Det är aldrig för sent att ge upp, sa pessimistkonsulten i Piteå, eller 2) det är aldrig för sent att anta nya utmaningar, optimisten i Burträsk.

Visst kan du skriva här på ning.en om vad du tänker om detta!

Kommentar av Jan Fredman den 8 Augusti 2013 kl. 5.53

Efter lite tålamod, så har jag precis förstått att det inte är helt lätt att komma i kontakt med Heléna Lindahl, Centerpartiet och riksdagskvinna och hennes blogg hos Västerbottens Kuriren, VK http://blogg.vk.se/helenalindahl/2013/06/25/att-inte-kanna-sig-helt....

Nu har jag helt sonika skrivit till helena.lindahl@riksdagen.se och då vår vi kanske så småningom ett svar från henne. Jag har formulerat om lite och så här såg meddelandet ut till henne senast:

"Bästa Heléna, det var en fint relaterad historia om Ahmed från Irak och hans svårigheter att få ägna sig åt psykologiyrket i Sverige. Och att du önskar göra någonting åt detta...

Samtidigt har du många besvikna människor i Västerbottens inland och deras små byar, plus motsvarande byar i resten av Sverige. Hela Sverige ska leva! Eller hur? ...

Bästa Heléna, du företräder ju ett parti, som satt målet att hela Sverige skall leva och vara föremål för Riksdagens beslut. Hur stämmer det med vad du gör i Riksdagen vad avser inlandsbyar i Västerbotten? Vad kan du konkret nämna, som du drivit i Riksdagen och som stärker inlandsbyar i Västerbotten? Som jag ser det, så känner sig de flesta övergivna av fagra löften inför Riksdagsvalet.

Konkret: I Kalvträsk, Skellefteå kn, så finns en sjudande aktivitet bland de sista entusiasterna, som försöker att hålla liv i sin kära by. De har genom åren försökt att samla bybor och de som har anknytning till byn kring olika events. Nu plockar jag lite inlägg från deras ning-nätverk http://kalvtrask.ning.com/
http://kalvtrask.ning.com/profiles/blog/show?id=2887262%3ABlogPost%
Bl.a. skriver Vivi-Anne Fredriksson, som länge varit engagerad: "Det var några föreningar som gick ihop och anordnade denna tillställning. Och det gick nätt och jämt ihop. Tyvärr är det så att alla tillstånd som krävs är lika dyra om det är en mindre tillställning som en mindre by anordnar eller om det är en stor tillställning i en stor stad där det kan förväntas komma flera tusen besökare. Det kostade också lika mycket att ha ett arrangemang som om vi haft flera liknande under året, på samma plats. Det är samma som gäller företag. Ett miljötillstånd för en mindre butik är lika dyrt som för en stor butik inne i ett köpcentra."

På detta svarar jag: "Vivi-Anne! Det du relaterar till måste väl du och andra ha reagerat på. Har ni under dessa år skrivit till/pratat med era valda politiker på riksnivå? Vi kan absolut inte acceptera att Kalvträsk och liknande småbyar ska jämställas med andra arrangemang i städer med en helt annan storlek av målgruppen. Vem av er läsare av detta inslag har pratat med vilken politiker om detta problem under de senaste 10 åren?"

Därefter svarar admin för ning-nätverket, Claes-Olav Bohman: "HAr du Jan sett att politer gör nåt för landsbygden. Centern som utsäger sig vara ett landsbygdsparti, vad har hon uträttat? Lokalpolitiker ställer in sig i centralstyret. Det lilla som kan göras måste göras av de fåtal entusiaster som fortfarande bor i våra byar. Vi har en del anställda i kommunen, men inte har då dessa bidragit med byns fortlevnad. Vi ser sakta hur landsbygden dör. Vi är förmodligen den sista generationen som bebor dessa vackra trakter. Den generation som skulle föra byn vidare finns inte. Byn lever inte av sig självt utan behöver konstgjord andning och inte kommer detta från politiker."

Claes-Olav Bohman fick inte respons direkt, varpå han skrev: "Och då dog debatten..... "

Några timmar senare, då jag hade möjlighet så skrev jag: "Claes-Olav, det du kallar debatt och det jag snarare vill kalla ett upprop från Kalvträsk och våra inlandsbyar i Sverige, kan väl inte med detta betraktas, som en debatt som "dog". Vi får hoppas att flera engagerade, när det gäller att hålla landsbygden i hela Sverige levande, hör av sig! Återkommer... "

Bästa Heléna, vad har du konkret gjort i Riksdagen och vad anser du dig kunna göra, då det gäller ovan relaterad diskriminering i lagstifningen och tillämpningen gentemot glesbefolkade små byar i Västerbottens inland och andra liknande byar i övriga Sverige? Vilka löften kan du ställa ut idag till de tappra Kalvträskborna och andra i våra småbyar runt om i Sverige, som stångas med byråkratiska diskriminerande bestämmelser?

Hoppas att du har haft en fantastisk sommar hemma i Västerbotten!
Jan Fredman Burträsk
jan.fredman@gmail.com
Kommentar av Jan Fredman den 8 Augusti 2013 kl. 1.18

Claes-Olav, det du kallar debatt och det jag snarare vill kalla ett upprop från Kalvträsk och våra inlandsbyar i Sverige, kan väl inte med detta betraktas, som en debatt som "dog". Vi får hoppas att flera engagerade, när det gäller att hålla landsbygden i hela Sverige levande, hör av sig! Återkommer...

Kommentar av Claes-Olav Bohman den 7 Augusti 2013 kl. 15.27

Och då dog debatten.....

Kommentar av Claes-Olav Bohman den 6 Augusti 2013 kl. 15.38

HAr du Jan sett att politer gör nåt för landsbygden. Centern som utsäger sig vara ett landsbygdsparti, vad har hon uträttat? Lokalpolitiker ställer in sig i centralstyret. Det lilla som kan göras måste göras av de fåtal entusiaster som fortfarande bor i våra byar. Vi har en del anställda i kommunen, men inte har då dessa bidragit med byns fortlevnad. Vi ser sakta hur landsbygden dör. Vi är förmodligen den sista generationen som bebor dessa vackra trakter. Den generation som skulle föra byn vidare finns inte. Byn lever inte av sig självt utan behöver konstgjord andning och inte kommer detta från politiker.

Kommentar av Jan Fredman den 6 Augusti 2013 kl. 13.04

Vivi-Anne! Det du relaterar till måste väl du och andra ha reagerat på. Har ni under dessa år skrivit till/pratat med era valda politiker på riksnivå?

Vi kan absolut inte acceptera att Kalvträsk och liknande småbyar ska jämställas med andra arrangemang i städer med en helt annan storlek av målgruppen.

Vem av er läsare av detta inslag har pratat med vilken politiker om detta problem under de senaste 10 åren?

 

Kommentar av Vivi-Anne Fredriksson den 6 Augusti 2013 kl. 11.50

Det var några föreningar som gick ihop och anordnade denna tillställning. Och det gick nätt och jämt ihop. Tyvärr är det så att alla tillstånd som krävs är lika dyra om det är en mindre tillställning som en mindre by anordnar eller om det är en stor tillställning i en stor stad där det kan förväntas komma flera tusen besökare. Det kostade också lika mycket att ha ett arrangemang som om vi haft flera liknande under året, på samma plats. Det är samma som gäller företag. Ett miljötillstånd för en mindre butik är lika dyrt som för en stor butik inne i ett köpcentra.

Kommentar av Claes-Olav Bohman den 6 Augusti 2013 kl. 11.22

Då jag inte bodde här då så var jag tyvärr inte så delaktig i dessa arrangemang. Vem var det som ordnade dessa underhållningar? Om jag inte missminner mig så gick det just nätt och jämnt ihop för det var inte billigt med Rock Ragge med följe.

Kommentar av Vivi-Anne Fredriksson den 6 Augusti 2013 kl. 10.42

Ja det är stor skillnad på att ha en öppet arrangemang med dans och ett arrangemang där man bokar biljetter och kommer för att se ett uppträdande och äta och sedan åka hem. Tyvärr så finns det varken polis eller ordningsvakter som finns på plats efter ett sånt där arrangemang som vi hade för ett antal år sen.

© 2024   Created by Claes-Olav Bohman.   Drivs med tekniken bakom

Rapportera en händelse  |  Användarvillkor