Bakgrunden till kapellbygget
Före kapellbygget var Kalvträskbygdens befolkning hänvisade till sockenkyrkan i Burträsk. 1681 års kyrkobesöksförordning gav klara förhållningsregler för församlingsborna:
"De som ha minst 10 mil till kyrkan, skola infinna sig till gudstjänsten var femte söndag, 6 var tredje, 4 varannan, 2 mil och därunder varje söndag".
Den som trotsade besöksplikten hotades med bestraffning i stocken. De långa avstånden till sockenkyrkan skapade många praktiska problem. Vägförbindelserna mellan Kalvträskbygden och sockenkyrkan i Burträsk var länge i det närmaste obefintliga. Först 1890 lät man bryta väg mellan Ästräsk och Burträsk och 1922 ända fram till Kalvträsk.
Besöksplikten modifierades alltmer och som ersättning för deltagande i gudstjänsten samlades man till s. k. byaböner, där söndagens predikan förelästes ur någon av församlingsprästen utvald postilla. Även församlingens präster börjande åka runt till de större avlägsna byarna i församlingen. Sedan 1868 besöktes Kalvträsk by regelbundet ett par gånger om året av någon präst. Man samlades ofta i köket i något större hem eller sommartid ute på någon loge. Sommarmöten brukade även hållas i Granträsk. Vid större kyrkhelger reste man dock fortfarande till sockenkyrkan. En resa på upp till åtta mil över myr och moras från de mest avlägsna byarna.
Du måste vara medlem i kalvtrask för att lägga till kommentarer!
Gå med i kalvtrask